Prebiotica

De voordelen van prebiotica

De voordelen van prebiotica

In de afgelopen jaren heb je de termen 'prebiotica' en 'probiotica' waarschijnlijk talloze keren gehoord. Als je nog steeds niet zeker weet wat ze betekenen, is het belangrijkste idee dat prebiotica en probiotica kunnen worden gebruikt om de goede darmbacteriën in balans te houden.

Probiotica, of nuttige bacteriën, worden geprezen als de ultieme ondersteuning van het immuunsysteem en de spijsvertering, maar probiotica zouden zonder prebiotica niet effectief zijn. Prebiotica zijn voedselingrediënten die de probiotica die u consumeert en goede bacteriën in uw darmen voeden.

Prebiotische vezels worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals cranberries, bananen, uien, knoflook, de schil van appels en vele andere. Prebiotische vezels gaan onverteerd door de dunne darm en worden gefermenteerd door darmbacteriën wanneer ze de dikke darm bereiken. Deze prebiotische vezels voeden en stimuleren de groei van de goede bacteriën in onze darmen en worden geassocieerd met een betere gezondheid.

Een nieuwe laboratoriumstudie suggereert dat een koolhydraat in cranberrries prebiotische voordelen kan hebben voor nuttige darmbacteriën. De meeste celwanden van planten zijn onverteerbaar en cranberries bevatten een speciaal type koolhydraten, xyloglucanen genaamd, die goede darmbacteriën gebruiken als energiebron.

Er zijn meer gegevens nodig om erachter te komen welke cranberries precies kunnen spelen in de darmgezondheid, maar met zijn inherente krachtige voedingsstoffen en goed gedocumenteerde gezondheidsvoordelen is er geen discussie dat cranberry een belangrijke rol kan spelen in een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Klik hier voor een lijst met gezondheidsreferenties en bronnen.

50